Når du starter op med mad til din baby, er formålet at starte med at smage på alverdens forskellige fødevarer, at sanse maden samt at blive fortrolig med den. Børn har forskellige reaktioner når de smager mad de første mange gange, så lad dig ikke slå ud hvis din baby afviser maden, det kan tage tid at vænne sig til nye smage og konsistenser, for ikke at tale om teknikken ved at spise med ske. Tag det bare stille og roligt, der er mere end en vej! 
Hvornår ved du om dit barn er klar til skemad? 
Du kender dit barn bedst, så du må gerne prøve dig frem! Det er dog vigtigt at dit barn for det første kan holde hovedet selv, kan svøbe læberne omkring en ske og det viser tegn på interesse ved den mad du/ I andre spiser - altså en naturlig interesse i mad. Samtidig kan et tegn også være, at dit barn ikke føler ordentlig mæthed ved mælken mere. Hvis din baby viser tegn på at være klar til mad allerede ved de 4 måneder, skal du starte stille og roligt. Se på det som en mulighed for at lære fødevarer at kende i form af små smagsprøver, i et meget stille og roligt tempo. Starter du op når baby er 6 måneder, skal det gå lidt hurtigere med at smagsprøverne bliver til måltider.    
Når din baby er 8-9 måneder gammelt vil mere faste spisetider begynde at tage form, ofte påvirket af barnets sovetider. 
Der er intet facit over hvornår din baby går fra 1 til 2 til 3 måltider om dagen. Alle babyer er forskellige og vil altid gøre ting i deres eget tempo. I sidste ende er målet at når din baby er omkring de 12 måneder, så spiser han/hun 3 hovedmåltider om dagen, med mellemmåltider inkluderet. - Hvis din baby spiser 3 måltider når den er 7-8 måneder, så er alting også lige som det skal være. Hvad du kan bruge som udgangspunkt er, at når din baby kan spise en ½ til 1 hel dl, anses det for et måltid - og du kan introducere til et måltid mere.  
HUSK – alle babyer er forskellige!
Også når det kommer til mad. Jeg har set det meste, nogle babyer er hurtigt videre fra grød/mos stadiet og vil f.eks. spise rugbrødshapsere allerede fra 6-7 måneders alderen. Der kan også være forskel på babyer der får modermælkserstatning og babyer der bliver ammet. Børn der får erstatning har været van til den samme smag, hvorimod børn der får brystmælk har været van til forskellige smage, da duftstoffer fra moderens mad naturligt finder vej til mælken. Derfor vil et barn der ammes have tendens til lettere at kunne 'acceptere' forskellige smage senere hen. 
Du kender dit barn bedst! Så aflæs dit barn og prøv dig gerne fem. Det handler lige så meget om at sænke dine forventninger og gøre det som du føler er rigtigt.

God rejse! 

Udforsk mere

Back to Top